Vështrime

Pse Kina po e shtyp “Alibaban”?

Mbi të gjitha, shtypja e papritur rregullatore kundër “Alibabas” e lë përshtypjen se zbatimi i ligjit në Kinë është arbitrar. Natyrisht, asnjë ligj nuk zbatohet në një boshllëk. Por, duket se autoritetet kineze i trajtojnë të njëjtat praktika afariste në mënyra drastikisht të ndryshme, kur prioritetet politike ndryshojnë, dhe atëherë kur edhe ligjet relevante mbesin të pandryshuara. Ky rrezik s’do mend se do ta fuqizojë besimin e investuesve te kompanitë e internetit në lulëzim në Kinë

Mbi të gjitha, shtypja e papritur rregullatore kundër “Alibabas” e lë përshtypjen se zbatimi i ligjit në Kinë është arbitrar. Natyrisht, asnjë ligj nuk zbatohet në një boshllëk. Por, duket se autoritetet kineze i trajtojnë të njëjtat praktika afariste në mënyra drastikisht të ndryshme, kur prioritetet politike ndryshojnë, dhe atëherë kur edhe ligjet relevante mbesin të pandryshuara. Ky rrezik s’do mend se do ta fuqizojë besimin e investuesve te kompanitë e internetit në lulëzim në Kinë

Qëkur autoritetet kineze papritmas e ndërprenë ofertimin e planifikuar fillestar të konglomeratit financiaro-teknologjik “Ant Group” në vjeshtën e 2020-s, kompania e tij simotër, mbreti i e-tregtisë “Alibaba”, është ballafaquar me vëzhgim të ashpër prej rregullatorëve.