Vështrime

Pa e sqaruar çështjen e organeve, Gjykata Speciale do të jetë e dështuar

Ngritja e aktakuzave ndaj ish-liderëve më të lartë të UÇK-së nuk ishte befasi. Në fund të fundit, kjo gjykatë speciale edhe ishte krijuar pikërisht për të ngritur aktakuzat ndaj tyre. Ngritja e këtyre aktakuzave ishte një “ndërmarrje e bashkuar” e ish-kryeprokurores së Tribunalit të Hagës, Carla del Ponte, senatorit nga Zvicra, Dick Marty, shefit të parë të Task-Forcës Speciale, Clint Williamson. Rol kryesor për krijimin e kësaj gjykate speciale dhe Prokurorisë së Specializuar, që çoi deri te realizimi i qëllimit të ngritjes së aktakuzave, patën BE-ja, qeveritë e Kosovës, presidentët e Kosovës dhe Kuvendi i Kosovës. Arsyet mund të përmblidhen në disa më kryesore: Krimet të cilat i ka përmendur Dick Marty janë aq monstruoze saqë duhet një gjykatë jashtë Kosovës. Niveli i të dyshuarve është aq i lartë saqë në Kosovë nuk do të mund të ketë gjykim të tyre. Krimet supozohet se janë bërë edhe në Shqipëri, ku gjykatat e UNMIK-ut, EULEX-it dhe ICTY-së nuk kanë mandat. Në Kosovë nuk mbrohen dëshmitarët. Këto argumente tash e 10 vjet i kemi dëgjuar sa herë që kemi bërë pyetje: “Pse vetëm për Kosovën duhet të ketë një Gjykatë Speciale, pas të gjitha gjykatave që patën mandat për t’i gjetur dhe gjykuar krimet e luftës?”.

Ngritja e aktakuzave ndaj ish-liderëve më të lartë të UÇK-së nuk ishte befasi. Në fund të fundit, kjo gjykatë speciale edhe ishte krijuar pikërisht për të ngritur aktakuzat ndaj tyre. Ngritja e këtyre aktakuzave ishte një “ndërmarrje e bashkuar” e ish-kryeprokurores së Tribunalit të Hagës, Carla del Ponte, senatorit nga Zvicra, Dick Marty, shefit të parë të Task-Forcës Speciale, Clint Williamson. Rol kryesor për krijimin e kësaj gjykate speciale dhe Prokurorisë së Specializuar, që çoi deri te realizimi i qëllimit të ngritjes së aktakuzave, patën BE-ja, qeveritë e Kosovës, presidentët e Kosovës dhe Kuvendi i Kosovës. Arsyet mund të përmblidhen në disa më kryesore: Krimet të cilat i ka përmendur Dick Marty janë aq monstruoze saqë duhet një gjykatë jashtë Kosovës. Niveli i të dyshuarve është aq i lartë saqë në Kosovë nuk do të mund të ketë gjykim të tyre. Krimet supozohet se janë bërë edhe në Shqipëri, ku gjykatat e UNMIK-ut, EULEX-it dhe ICTY-së nuk kanë mandat. Në Kosovë nuk mbrohen dëshmitarët. Këto argumente tash e 10 vjet i kemi dëgjuar sa herë që kemi bërë pyetje: “Pse vetëm për Kosovën duhet të ketë një Gjykatë Speciale, pas të gjitha gjykatave që patën mandat për t’i gjetur dhe gjykuar krimet e luftës?”.

Ndërkaq, argumenti politik ishte: “Kosova është edhe një projekt ndërkombëtar. Dick Marty ka akuzuar edhe bashkësinë ndërkombëtare për mungesë të gatishmërisë që të hetohen ato. Për ta hequr këtë re të zezë mbi imazhin e Kosovës, duhet të formohet kjo gjykatë për t’i dhënë fund një herë e përgjithmonë kësaj akuze”.