Vështrime

Koeficienti i kaosit të zgjedhjeve amerikane

Një gjë në krejt këtë mes është e sigurt: zgjedhjet tejet të kontestuara do t’i shkaktonin dëm edhe më të madh imazhit global të Amerikës si një ekzemplar i demokracisë dhe sundimit të ligjit, duke ia minuar fuqinë e saj të butë. Veçanërisht gjatë katër vjetëve të fundit, vendi është parë përherë e më shumë si një rast politikisht i padobishëm

New York, 28 tetor – Sondazhet në Shtetet e Bashkuara të Amerikës tash e sa kohë kanë aluduar për mundësinë e vrullit të fuqishëm të Partisë Demokrate në zgjedhjet e 3 nëntorit, me fitoren presidenciale të Joe Bidenit dhe me sigurimin e kontrollit në Senat e ruajtjen e tij në Dhomën e Përfaqësuesve nga demokratët, në atë që do t’i jepte fund një qeverie të ndarë.

Mirëpo, nëse zgjedhjet dalin të jenë vetëm se një referendum për presidentin amerikan Donald Trump, atëherë demokratët mund ta fitojnë vetëm Shtëpinë e Bardhë, por të mos arrijnë që ta rimarrin Senatin. Dhe në këtë rast mund të mos përjashtohet mundësia që Trumpi ta rrahë shtegun e ngushtë të fitores në Kolegjin Elektoral, dhe të ruajtjes së shumicës republikane në Senat, duke e riprodhuar kësisoj status quonë.