Vështrime

Pse finlandezët janë populli më i lumtur në botë?

Një reportazh për Finlandën në një gazetë gjermane dhe disa mendime për shanset e humbura kosovare.

Gazetat e mëdha sjellin edhe reportazhe të mëdha. I kanë mundësitë të dërgojnë korrespondentë në vende të ndryshme dhe interesante, ku mund të hulumtojnë dhe shkruajnë reportazhe fantastike. Kai Strittmatter, korrespondent për vendet skandinave i gazetave “Tages Anzeiger” (Zürich) dhe “Süddeutsche Zeitung” (München), para disa javësh më shkruante në një email: “S’mund ta marrësh me mend: jam në Finlandë, po hulumtoj se pse finlandezët janë populli më i lumtur në botë”. Të hulumtosh për lumturinë në kohën e koronës, një punë e bukur. Sot është botuar reportazhi nga Finlanda. Tri faqe të gazetës. Pse, pra, finlandezët janë populli më i lumtur në botë? Për publikun shqiptar – një përmbledhje e shkurtër e reportazhit (ky është një premtim joshës për të lexuar tekstin).

1.