Vështrime

Helmi si mjet i politikës

Sulmi me helm kundër opozitarit rus, Aleksej Navalni, shënon tani për tani kulmin e politikës agresive të Kremlinit. Kjo politikë njeh vetëm armiq – brenda dhe jashtë Rusisë. Perëndimi një kohë të gjatë ka refuzuar ta kuptojë këtë. Me apo pa dashje, gjermanët financojnë regjimin e Vladimir Putinit duke blerë gaz prej tij, ndërsa presidenti francez disa herë ka bërë përpjekje t’i hidhet në përqafim liderit rus me argumentin se me Rusinë duhet ndërtuar një partneritet strategjik. Ofensiva franceze ka humbur pak hovin pasi në gusht është arrestuar një oficer i lartë francez, i cili dyshohet se brenda NATO-s ka spiunuar për rusët

Sulmi me helm kundër opozitarit rus, Aleksej Navalni, shënon tani për tani kulmin e politikës agresive të Kremlinit. Kjo politikë njeh vetëm armiq – brenda dhe jashtë Rusisë. Perëndimi një kohë të gjatë ka refuzuar ta kuptojë këtë. Me apo pa dashje, gjermanët financojnë regjimin e Vladimir Putinit duke blerë gaz prej tij, ndërsa presidenti francez disa herë ka bërë përpjekje t’i hidhet në përqafim liderit rus me argumentin se me Rusinë duhet ndërtuar një partneritet strategjik. Ofensiva franceze ka humbur pak hovin pasi në gusht është arrestuar një oficer i lartë francez, i cili dyshohet se brenda NATO-s ka spiunuar për rusët

Cila është katastrofa më e madhe gjeopolitike e shekullit 20? Sipas Vladimir Putinit, katastrofa më e madhe gjeopolitike e shekullit 20 është shpërbërja e Bashkimit Sovjetik. Këtë shpërbërje oficeri i ri i KGB-së e kishte përjetuar para tri dekadave si agjent në Gjermaninë Lindore. Para syve të tij kishte rënë perandoria e kuqe të cilës ai i besonte. Vitet ‘90 në Rusi qenë kaotike. Diçka mes demokracisë dhe krimit, korrupsionit dhe mafisë. Një elitë që u pasurua me shpejtësi marramendëse dhe një president (Boris Jelcini) që ishte i varur nga kreditë perëndimore dhe nga vodka. Bill Clintoni në atë kohë e pati krahasuar Jelcinin me një burrë që duket si një ari i madh me plot kundërthënie.