Vështrime

Kush është më i forti?

Të gjitha palët kanë rënë në një armëpushim në dukje, por provat e protestës nga ana e Vetëvendosjes, mesazhet kërcënuese të Thaçit, janë të gjitha presion ndaj Kushtetueses

Politika e ngritur mbi populizëm nuk ka qenë asnjëherë kaq ngadhënjyese sa në këtë epokë. Mjafton të marrim tre shembujt më spikatës në botë - Trumpi, Johnsoni dhe Ergodani - për të kuptuar se tashmë populizmi është kthyer në stil politik triumfues. Kush e zotëron më mirë del fitues. Populizmi është stil kompleks, ku nuk përfshihet vetëm diskursi gjuhësor, por gjithë performanca, gjestikulimi, toni i zërit, imazhet, simbolet.

Aktori populist na shfaqet si një lloj avokati i popullit, të cilin e shikon si një masë “të pastër”, “të dinjitetshme” që ka trashëguar “vlera të larta morale” dhe që meriton të jetojë në vendin e vet si në parajsën e premtuar. Por të gjitha këto tashmë po rrezikohen nga “një armik” që mund të jenë refugjatët që po “pushtojnë” perëndimin apo rivalët politikë, të cilët po rrezikojnë stabilitetin e shtetit, ekonominë, shëndetin. Në këto rrethana, populistët na shfaqen si shpëtimtarët e vendit dhe bota sot po lulëzon prej tyre.