Vështrime

Demaçi, ikonë kombëtare dhe një kryengritës i pathyeshëm

Adem Demaçi, i lindur 82 vjet më parë, bëri një jetë për Kosovën. Ai është një ikonë kombëtare, trashëgimia e tij do të ketë ndikimin e përjetshëm tek shqiptarët. Demaçi mbetet arkitekt i rezistencës kundër okupimit serb të Kosovës

Në prill të vitit 1990 qindra e mijëra njerëz nga gjithë hapësirat shqiptare dhe nga diaspora, për disa muaj radhazi, e vizitonin Adem Demaçin, në shtëpinë e motrës së tij, në Prishtinë. Takimi me Demaçin nuk ishte vetëm takim me heroin që personifikonte brenda vetes qëndresën, luftën dhe fatin e shqiptarit jashtë Shqipërisë, por edhe takim me njeriun e shpresës në kohën kur Kosova dhe shqiptarët ndodheshin në një nga periudhat më të vështira që nga përfundimi i Luftës së Dytë Botërore. Në deklarimin e tij të parë publik Demaçi deklaronte: