Tokio 2020

Peshëngritja përballet me të ardhme të pasigurt olimpike pas Tokios

FOTO: AP
 

Peshëngritja pati një moment të rrallë në qendër të vëmendjes olimpike në Lojërat e Tokios. Por mund të mos ketë një tjetër. Kur Laurel Hubbard bëri historinë si peshëngritësja e parë femër transgjinore në Olimpiadë, sporti e gjeti veten në ballë të ndryshimeve shoqërore. Pasi gara e saj përfundoi me tri ngritje të dështuara, Hubbard vlerësoi Federatën Ndërkombëtare të Peshëngritjes si “jashtëzakonisht mbështetëse” për përfshirjen e saj. Ngjarje të tjera panë përfundime dramatike, rekorde botërore, një ringjallje për SHBA-në dhe festime për kombet që rrallë shohin podiumin, si Filipinet dhe Turkmenistani. Tani festa ka mbaruar dhe peshëngritja ka mbetur vetëm me problemet e saj të vjetra - dopingun, grindjet dhe korrupsionin. Nuk ka një vend të konfirmuar në programin në Olimpiadën e ardhshme në Paris që do të mbahet në vitin 2024. Komiteti Olimpik Ndërkombëtar (IOC), është duke pritur për të parë nëse Federata Botërore e Peshëngritjes (IWF) mund të shtyjë reformat e premtuara prej kohësh.

“Ne thjesht po bëjmë çmos për të treguar që sporti është i pastër, duke u përpjekur t'i tregojmë IOC-së, se peshëngritja ka një të ardhme sapo të rregullohemi”, tha Forrester Osei, një nga dy përfaqësuesit e sportistëve në bordin e IWF-së.