Tech

Musk: Pacienti me çipin e “Neuralinkut” arrin ta lëvizë me mendje miun e kompjuterit

Pacienti i parë njeri të cilit iu vendos një çip në tru nga “Neuralink” duket se është rikuperuar plotësisht dhe është në gjendje të kontrollojë miun kompjuterik përmes mendjes, ka thënë krijuesi i kompanisë, Elon Musk.

“Progresi është i mirë, dhe pacienti duket se është rikuperuar plotësisht, pa ndonjë efekt anësor. Pacienti është i aftë ta lëvizë miun nëpër ekran vetëm me mendje”, ka shkruar Musk në platformën “X”.

Musk ka shtuar se “Neuralink” tani po përpiqet të sigurojë që pacienti të klikojë butonin e miut sa më shumë.

Kompania me sukses e vendosi çipin në pacientin e parë njeri muajin e kaluar, pasi mori aprovimin për testime në njerëz.

Çipi vendoset në pjesën e trurit që jep mesazhet për të lëvizuar, ka thënë Neuralink, duke shtuar se qëllimi fillestar ka qenë që t’i bëjë njerëzit ta kontrollojnë një pajisje kompjuteri duke përdorur mendjen e tyre.