Shtojca për Kulturë

Romani i Ag Apollonit i jep jehonë të vërtetës së luftës edhe në anglisht

 

“Glimmer of Hope, Glimmer of Flame” është titulli në anglisht i romanit “Një fije shprese, një fije shkrepëse” të Ag Apollonit, që bashkon rrëfimet tragjike të të dy nënave të Kosovës. Historitë e përndjekjes, shpërnguljes, dhunimit dhe vrasjeve serbe ndaj shqiptarëve në luftën e fundit në Kosovë, tani depërtojnë kufijtë për nga aspekti gjuhësor, siç ka bërë deri më tash edhe në holandisht e gjermanisht.

“Një fije shprese, një fije shkrepëse” në anglisht vjen i përkthyer nga Robert Wilton dhe botimi ka përkuar pikërisht me 20-vjetorin e vetëflijimit të njërës prej personazheve në jetën reale – Pashkë Krasniqi-Markajt. Dy dekada më parë kishte djegur veten pas kthimit të mbetjeve të të dy bijve të saj të vrarë në Masakrën e Mejës.