Shtojca për Kulturë

Falja e Rrustem Kabashit nga Sulltani, agjentët shqiptarë të malazezëve, zemërimi i Fazli Kabashit nga Opterusha

“Farkëtarët. Prizren, 7 maj 1913”. Foto: Auguste Léon
“Farkëtarët. Prizren, 7 maj 1913”. Foto: Auguste Léon
 
Ky tekst është Premium por sot mund ta lexoni pa pagesë!

Nga raportet e konsujve austro-hungarezë

1895: Me ndërmjetësim të myftiut të Prishtinës Mustafa Hamdi Efendiut dhe me kërkesë të guvernatorit të Kosovës Hafiz Mehmed Pashës, Lartmadhëria e Tij, Sulltani në Stamboll, amniston Rrustem Kabashin, i cili ishte akuzuar se gjatë një varrimi në Prizren kishte vrarë 6 persona.

Konsulli austro-hungarez në Shkup, Josef Ritter Rohm von Hermannstädten raportonte më 2 mars 1895 se Rrustem Kabashi, i cili më 24 janar të vitit të kaluar (1894) ishte akuzuar se kishte vrarë 6 persona gjatë një ceremonie varrimi në varrezat turke të Prizrenit dhe përkundër urdhrave të prerë nga autoritetet turke nuk u arrit të arrestohej, u amnistua nga Lartmadhëria e Tij, Sulltani. Kjo ndodhi me ndërmjetësim të myftiut të Prishtinës Mustafa Hamdi Efendiut dhe me kërkesë të guvernatorit të Kosovës, Hafiz Mehmed Pasha.