Shtojca për Kulturë

Fausti, apo kur pëlcet i thati në shpirt

Skenë nga shfaqja “Fausti”, e cila të hënën e 23 janarit në Teatrin e Gjilanit, hapi “Talian e Flakës” në “Flakën e Janarit”
 

E dhënë premierë në festivalin “Flaka e Janarit” në Gjilan, “Fausti” nën regji të Fadil Hysajt – produksion i Teatrit Kombëtar të Kosovës, teatrit “Bekim Fehmiu” të Prizrenit dhe Teatrit të Gjilanit – me gjithë procesin e frikshëm në të cilin po provohet fati i njeriut, nuk jep një mesazh porse autori një zgjidhje të mundshme ia lë imagjinatës së spektatorit, siç është mundësia e një ballafaqimi final midis engjëllit dhe djallit

Fausti në betejë me Mefistofelin, në një ambient galimatiaso-kaotik me personazh të dehidruar ndjenjash, shëmbëllejnë dhe dëshmojnë se kjo botë siç do të thoshte Hamleti, “po shthuret”. Në betejën midis djallit dhe engjëllit me Faustin si peshore, Mefistofeli del fitues sepse loja e jetës po luhet me rregullat e tij dhe se libri, dija, dashuria e puna si njësi matëse të njeriut që i përfaqëson Fausti, janë nxjerrë nga regjistri i së vërtetës jetësore.

Duke e ndjekur rrugën e lakmisë, dëshirave dhe mundësive për ta zhvilluar ambicien e sëmurë, njeriu ka ikur prej vetes në kërkim të pavdekësisë, duke e bishtnuar edhe vdekjen e ndershme apo njohjen e rinjohjen e perëndisë si pronar absolut i kohës dhe mundësive të cilat i kemi shpërdoruar që nga kafshimi i parë i mollës e deri më sot.