Shtojca për Kulturë

Humori si shpëtim

Cafe Nostalgia
 

Në kulturën hebraike barsoletat janë urti, shpoti dhe shpëtim

Rrëfimet e mira e kanë një fillim, një mes dhe një fund. Rrëfimet e mira janë të shkurtra dhe përfundojnë mundësisht me një poentë. Poenta e arrin efektin më të madh kur i bën njerëzit të qeshin nga zemra. Sigmund Freudi e ka përshkruar kështu: çfarë ka për të thënë barsoleta, nuk e thotë vetëm me pak fjalë, por me shumë pak fjalë.

Njerëzit kanë treguar përherë barsoleta, që në Kosovë më shumë u themi vica, bazuar në fjalën gjermane Witz. Fjala “vic” në gjuhën shqipe ka hyrë ashtu si fjala “shtraficiger” (në shqip: kaçavidë), pra nga emigracioni në viset gjermanishtfolëse. Në gjermanisht shtrafcigeri është Schraubenzieher. Si shumica e popujve të Ballkanit, edhe shqiptarët kanë talent për vica, por kampionë të rajonit padyshim janë boshnjakët. E bukura e vicave të tyre është se shpesh i tregojnë në llogari të veten dhe jo vetëm për të dëshmuar sa budallenj janë komshinjtë.