Shtojca për Kulturë

Ibrahim Rugova në ballafaqimin me intelektualët serbë

Informata e Sigurimit të Shtetit Shqiptar, që mban datën 15.7. 1988, nis me paraqitjen e qëndrimeve të Rexhep Qosjes, i cili “u tha serbëve në sy se pas Luftës së Dytë Botërore janë vrarë rreth 60 mijë shqiptarë dhe më shumë se 300 mijë janë shpërngulur në Turqi”. “Në të njëjtën kohë, ai foli edhe për gjendjen e vështirë të shqiptarëve sot në Kosovë”, shkruan në informatën e prodhuar nga oficeri i drejtimit
 

Në gjysmën e dytë të viteve 1980, elita intelektuale shqiptare e Kosovës filloi të shpërfaqte kundërshtinë e saj dhe të dilte në mbrojtje të kauzës së Kosovës. Këto dallime arritën pikën kulmore në takimin e njohur mes krijuesve dhe shkrimtarëve shqiptarë të Kosovës dhe atyre të Serbisë, ”Serbët dhe shqiptarët në Jugosllavi”, që ishte zhvilluar në Beograd, në maj të vitit 1988. Ndonëse Shqipëria në këtë kohë kishte ambasadën e vet në Beograd dhe shtypi i kohës, si në Kosovë, ashtu edhe në Jugosllavi, i kishte bërë jehonë këtij ballafaqimi, kjo informatë e Sigurimit të Shtetit Shqiptar, që mban datën 15.7. 1988, është tejet e varfër, duke e shënuar këtë ngjarje me terma të përgjithshëm

Viti 1988 është viti kur Sigurimi i Shtetit për herë të fundit kishte deponuar dokument për Ibrahim Rugovën, ku kryesisht përshkruheshin disa probleme që ishin shfaqur asokohe ndërmjet elitës intelektuale shqiptare të Kosovës dhe asaj të Serbisë, e të cilat kishin kulmuar me takimin e Beogradit ndërmjet Lidhjes së Shkrimtarëve të Kosovës dhe Lidhjes së Shkrimtarëve të Serbisë. Ishte kjo periudha kur në Serbi ishte ngritur në pushtet Slobodan Milosheviqi, i cili kishte marrë si mision realizimin e doktrinës për krijimin e Serbisë së Madhe, që nënkuptonte bashkimin e të gjithë serbëve në një shtet të vetëm.

Hovi i nacionalizmit dhe takimi në Beograd