Shtojca për Kulturë

Goditja në shenjë e “Manifesta 14”

“Kur dielli të ikë do ta piktorojmë qiellin”, Petrit Halilaj (Foto: Driton Paçarada)

“A është mëkat që kam lindur si shqiptar në Kosovë?”, pyet Driton Hajredini priftin katolik nga errësira e fshehur e një kabine rrëfimi. I lindur në Prishtinë, kryeqyteti i Kosovës, Hajredini, siç i thotë priftit, është mysliman. A mund të sqarojë ky njeri i një Zoti të krishterë pse ai dhe bashkëkombasit e tij janë të dënuar të jetojnë si qytetarë të dorës së dytë brenda Evropës? A po dënohen?

 

Por vendet historike dhe monumentale të Prishtinës shpesh e lënë në hije artin në pamje

“A është mëkat që kam lindur si shqiptar në Kosovë?”, pyet Driton Hajredini priftin katolik nga errësira e fshehur e një kabine rrëfimi. I lindur në Prishtinë, kryeqyteti i Kosovës, Hajredini, siç i thotë priftit, është mysliman. A mund të sqarojë ky njeri i një Zoti të krishterë pse ai dhe bashkëkombasit e tij janë të dënuar të jetojnë si qytetarë të dorës së dytë brenda Evropës? A po dënohen?

Pyetja e shtruar nga Hajredini kumbon përmes një videoje në “Manifesta 14”, bienalja nomade evropiane, e cila u hap në Prishtinë më 22 korrik. Bota e artit mund të jetë e pavëmendshme për udhëtimet: ne ankohemi për fluturimet e vonuara, netët e ndërprera, kafen e ndyrë dhe konferenca të thukëta për shtyp. Ne dëshirojmë të udhëtojmë më pak, për shkak të mjedisit dhe shëndetit tonë mendor.