Shtojca për Kulturë

Enver Hoxha e Tito, kundër armiqve të përbashkët

Enver Hoxha u prit nga Titoja në Beograd në qershorin e vitit 1946

Gjatë vitit 1974 nënvizon dokumenti “Marrëdhëniet mes RSF të Jugosllavisë dhe RP të Shqipërisë, pozita e KSA të Kosovës dhe detyrat e saj” i Ukshin Hotit, Shqipëria kishte vendosur disa elemente thelbësore në raport me RSFJ-në, të cilat krijojnë mundësi më të mëdha për zgjerimin e bashkëpunimit. Në këtë kontekst, përmendet fjalimi i Hoxhës i datës 4 tetor 1974 për herë të parë pas vitit 1948, në kontest të sulmit në imperializmin amerikan dhe “socialimperializmit” sovjetik, lideri komunist shqiptar kishte folur pozitivisht për kryetarin jugosllav, Tito. Duke treguar dëshirën për zhvillimin e marrëdhënieve ndërmjet të dyja vendeve, elitat politike e kishin të qartë nevojën e mirëkuptimit midis popujve fqinjë, si në të kaluarën, dhe gatishmërinë e tyre për qëndrim të përbashkët dhe ardhmëri, ashtu si dhe gatishmërinë për luftë kundër armiqve të përbashkët

 

Gjatë vitit 1974 nënvizon dokumenti “Marrëdhëniet mes RSF të Jugosllavisë dhe RP të Shqipërisë, pozita e KSA të Kosovës dhe detyrat e saj” i Ukshin Hotit, Shqipëria kishte vendosur disa elemente thelbësore në raport me RSFJ-në, të cilat krijojnë mundësi më të mëdha për zgjerimin e bashkëpunimit. Në këtë kontekst, përmendet fjalimi i Hoxhës i datës 4 tetor 1974 për herë të parë pas vitit 1948, në kontest të sulmit në imperializmin amerikan dhe “socialimperializmit” sovjetik, lideri komunist shqiptar kishte folur pozitivisht për kryetarin jugosllav, Tito. Duke treguar dëshirën për zhvillimin e marrëdhënieve ndërmjet të dyja vendeve, elitat politike e kishin të qartë nevojën e mirëkuptimit midis popujve fqinjë, si në të kaluarën, dhe gatishmërinë e tyre për qëndrim të përbashkët dhe ardhmëri, ashtu si dhe gatishmërinë për luftë kundër armiqve të përbashkët

Dokumenti i titulluar “Marrëdhëniet mes RSF të Jugosllavisë dhe RP të Shqipërisë, pozita e KSA të Kosovës dhe detyrat e saj” fillon me një pasqyrë të marrëdhënieve Shqipëri-Jugosllavi që nga viti 1968, vit kur Bashkimi Sovjetik kishte bërë agresion mbi Çekosllovakinë, ngjarje e cila përbënte një lloj kërcënimi, si për Shqipërinë, ashtu edhe për Jugosllavinë.

Në këtë dokument, Ukshin Hoti nënvizon se orientimi drejt forcimit të bashkëpunimit është shpërfaqur në Kongresin X të PKJ-së dhe mandej edhe ana tjetër, me rastin e një fjalimi të Enver Hoxhës, kryetarit të Partisë së Punës së Shqipërisë, mbajtur me rastin e një takimi me zgjedhësit e tij, si dhe në fjalimin e Mehmet Shehut në tetor të vitit 1974 para Kuvendit të Shqipërisë, me rastin e formimit të qeverisë së re.