Shtojca për Kulturë

DioGuardi: Bota duhet ta njohë besën shqiptare që shpëtoi hebrenjtë

Shirley Cloyes DioGuardi: Duhet të vazhdojmë t’i komunikojmë botës që ta kuptojë se kush janë shqiptarët

Për këshilltaren për çështje të Ballkanit në Ligën Qytetare Shqiptaro-Amerikane, Shirley Cloyes DioGuardi, shqiptarët janë të vetmit që mund të pohojnë se çdo hebre i cili gjatë Holokaustit ka arritur të hyjë dhe të strehohet në Shqipëri, ka shpëtuar. Por krejt kjo histori nuk doli në pah deri në vitin 1990, kur ish-kongresisti amerikan, Joseph DioGuardi, së bashku me ish-kongresistin Tom Lantosh takuan Ramiz Alinë gjatë vizitës së tyre të dy zyrtarëve amerikanë në Shqipërinë komuniste. Sipas saj, është shumë e rëndësishme që bota ta dijë dhe ta njohë kontributin e shqiptarëve edhe në rastin e Holokaustit.

 

Shirley Cloyes DioGuardi, këshilltare për çështje të Ballkanit në Ligën Qytetare Shqiptaro-Amerikane në një intervistë për KOHËN, ka thënë se bota duhet ta njohë edhe më tutje kontributin e shqiptarëve në shpëtimin e hebrenjve gjatë Holokaustit. Peshë të madhe i jep besës. Ajo kujton hapjen e një kapitulli në këtë temë në Shqipërinë e viteve ’90 kur bashkëshorti i saj, kongresisti amerikan, Joseph DioGuardi, së bashku me kolegun e tij, Tom Lantosh, takuan Ramiz Alinë. Kujton se si u njoh kontributi i Kosovës, e flet për ftesën që iu bë presidentit Ibrahim Rugova

Për këshilltaren për çështje të Ballkanit në Ligën Qytetare Shqiptaro-Amerikane, Shirley Cloyes DioGuardi, shqiptarët janë të vetmit që mund të pohojnë se çdo hebre i cili gjatë Holokaustit ka arritur të hyjë dhe të strehohet në Shqipëri, ka shpëtuar. Por krejt kjo histori nuk doli në pah deri në vitin 1990, kur ish-kongresisti amerikan, Joseph DioGuardi, së bashku me ish-kongresistin Tom Lantosh takuan Ramiz Alinë gjatë vizitës së tyre të dy zyrtarëve amerikanë në Shqipërinë komuniste. Sipas saj, është shumë e rëndësishme që bota ta dijë dhe ta njohë kontributin e shqiptarëve edhe në rastin e Holokaustit.

Shirley Cloyes DioGuardi në një intervistë ekskluzive për KOHËN, ka rrëfyer gjithë këtë histori deri te konfirmimi në autoritetin më të lartë të përkujtimit të viktimave të Holokaustit, Yad Vashem në Izrael.