Shtojca për Kulturë

100-vjetori i themelimit të Partisë Komuniste Kineze

Logoja zyrtare e shënimit të 100-vjetorit të Partisë Komuniste Kineze

Në 100-vjetorin e Partisë Komuniste, bilanci i të arriturave të saj – sipas këndvështrimit zyrtar partiako-shtetëror – është kolosal. Ajo është duke përdorur 100-vjetorin e saj për t’i bindur jo vetëm qytetarët kinezë, por edhe botën, se është e vetmja organizatë e kualifikuar për të udhëhequr një vend të fuqishëm, të pasur e ambicioz për t’u bërë superfuqi. Ceremonitë festive shoqërohen me mesazhe epike e fjalime të gjata për betejat e vazhdueshme të Partisë Komuniste

 

Në 100-vjetorin e Partisë Komuniste, bilanci i të arriturave të saj – sipas këndvështrimit zyrtar partiako-shtetëror – është kolosal. Ajo është duke përdorur 100-vjetorin e saj për t’i bindur jo vetëm qytetarët kinezë, por edhe botën, se është e vetmja organizatë e kualifikuar për të udhëhequr një vend të fuqishëm, të pasur e ambicioz për t’u bërë superfuqi. Ceremonitë festive shoqërohen me mesazhe epike e fjalime të gjata për betejat e vazhdueshme të Partisë Komuniste

Kur më 23 korrik të vitit 1921 një grup i vogël revolucionarësh kinezë (afër 50 syresh) u mblodhën në Shangai për të themeluar Partinë Komuniste – në mesin e tyre edhe një 27-vjeçar me emrin Mao Ce Dun – ndoshta as ata nuk do ta besonin se njëqind vjet më pas, organizata e tyre politike, përpos që do ta udhëhiqte Kinën, do të kishte më shumë anëtarë partie sesa Gjermania aktualisht posedon banorë rezidentë. Me mbi 95 milionë anëtarë, Partia Komuniste Kineze është partia e dytë në botë për nga numri i anëtarëve (pas partisë hinduse Bharatiya Janata Party) dhe padyshim organizata më e fuqishme politike në botë.

Në 100-vjetorin e Partisë Komuniste, bilanci i të arriturave të saj – sipas këndvështrimit zyrtar partiako-shtetëror – është kolosal. Ajo është duke përdorur 100-vjetorin e saj për t’i bindur jo vetëm qytetarët kinezë, por edhe botën, se është e vetmja organizatë e kualifikuar për të udhëhequr një vend të fuqishëm, të pasur e ambicioz për t’u bërë superfuqi. Ceremonitë festive shoqërohen me mesazhe epike e fjalime të gjata për betejat e vazhdueshme të Partisë Komuniste. Që nga viti 1949, kur Partia Komuniste udhëheq Republikën Popullore të Kinës, presidenti kinez, Xi Jinping, njëherësh edhe Sekretar i Përgjithshëm i Partisë Komuniste, deklaroi në janar të këtij viti se Kina synon ngritjen e mëtutjeshme globale që të bëhet superfuqi e klasit botëror – kuptohet socialiste – para mesit të këtij shekulli. Pra, para vitit 2049, kur të shënohet jubileu 100-vjeçar i sundimit të Kinës nga fryma, logjika dhe mendësia komuniste.