Shtojca për Kulturë

Dy paralele nëpër histori: Kosova dhe Izraeli

Dy paralele nëpër histori: Kosova dhe Izraeli
Foto: Driton Paçarada / KOHA

“Ashtu si hebrenjtë, të cilët kanë qenë pa shtet për një periudhë të gjatë kohe, edhe ata (shqiptarët e Kosovës) janë kështu edhe sot, prandaj shumë nga ne e kuptojmë dhe e mbështesim çështjen e tyre për vetëvendosje dhe pavarësi”, shkruante profesori hebraik i shkencave politike në Universitetin Hebraik të Jerusalemit, Shlomo Avineri, në një letër të botuar në “Jerusalem Post” më 2 janar 2008, vetëm një muaj para se Kosova të shpallte pavarësinë e saj.

 

Kosova dhe Izraeli janë shumë larg mes vete, por në historinë e popujve të këtyre dy vendeve ka shumë paralele dhe të përbashkëta

“Ashtu si hebrenjtë, të cilët kanë qenë pa shtet për një periudhë të gjatë kohe, edhe ata (shqiptarët e Kosovës) janë kështu edhe sot, prandaj shumë nga ne e kuptojmë dhe e mbështesim çështjen e tyre për vetëvendosje dhe pavarësi”, shkruante profesori hebraik i shkencave politike në Universitetin Hebraik të Jerusalemit, Shlomo Avineri, në një letër të botuar në “Jerusalem Post” më 2 janar 2008, vetëm një muaj para se Kosova të shpallte pavarësinë e saj.

Ky mendim krahasues i profesorit Avineri është paralelja më kuptimplotë që dëshmon se dy vendet dhe kombet relativisht të vegjël, gjithmonë kanë luftuar për të drejtën e tyre që të jetojnë të lirë. Ishte pikërisht ky rrugëtim i njëjtë që i bëri shqiptarët t’i ofronin mikpritje, strehim dhe mbrojtje komunitetit hebraik gjatë përndjekjes dhe Holokaustit të Luftës së Dytë Botërore. Ndërsa një gjysmëshekulli më vonë ishin hebrenjtë, diaspora e tyre dhe vetë shteti i Izraelit që u dolën në ndihmë shqiptarëve të Kosovës, të cilët, veçanërisht në vitet 1998/99 po përballeshin me kërcënimin gjenocidal për shfarosje nga regjimi fashist i Milosheviqit.