Lifestyle

Ushtrimet e thjeshta ndihmojnë për kujtesë më të mirë

Sa dhe çfarë lloj ushtrimi? Në studimin e Bakerit, të moshuarit supozohej të lëviznin për 30 deri në 45 minuta katër herë në javë, qoftë në një ndryshim të madh rutine apo ushtrime shtrirjeje
 

Hulumtimet e mëparshme kanë zbuluar se aktiviteti i rregullt fizik i çdo lloji mund ta zvogëlojë inflamacionin e dëmshëm dhe ta rritë rrjedhjen e gjakut në tru. Studimi i ri është veçanërisht intrigues për shkak se pandemia ka goditur në gjysmë të rrugës, duke i lënë të moshuarit tashmë të pambrojtur e të izoluar socialisht - diçka e njohur prej kohësh si rrezik për njerëzit me probleme të kujtesës.

Hulumtimet e reja kanë treguar se edhe një rutinë e thjeshtë e ushtrimeve thjesht mund t’i ndihmojë amerikanët e moshuar me probleme të lehta të kujtesës.

Mjekët kanë këshilluar prej kohësh aktivitet fizik për ta mbajtur trupin të shëndetshëm. Mirëpo studimi i financuar nga Qeveria ka shënuar testin më të gjatë nëse stërvitja bën ndryshim sapo kujtesa fillon të zbehet – hulumtim i kryer në mesin e një pandemie që e ka shtuar izolimin në listën e rreziqeve për shëndetin e trurit të pjesëmarrësve.