Lifestyle

Shprehitë e ushqyerjes për reduktimin e efekteve të stresit ndërsa plakeni

 

Me kalimin e moshës, stresi mund të ndikojë seriozisht në shëndetin e njeriut. Fatmirësisht, ka zgjedhje të stilit të jetesës që mund të bëhen për ta reduktuar ngarkesën alostatike (termi shkencor për efektet negative të stresit në trupin e njeriut). Ekzistojnë teknika klasike për ta luftuar stresin, si marrja e frymës thellë dhe praktikimi i meditimit, por ushqimet që i hani gjithashtu mund ta luajnë një rol të rëndësishëm, raporton portali “Eat This, Not That”.

Në një studim të publikuar në gazetën “Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics”, studiuesit ekzaminuan të dhënat e mbledhura nga më shumë se 5,000 të rritur, duke analizuar informacione rreth cilësisë së dietës së tyre në krahasim me ngarkesën alostatike. Kështu, ata zbuluan se personat e moshës 31-vjeçare e më lartë që ndiqnin dieta të cilësisë më të mirë, kishin më pak shanse për të përjetuar ngarkesa të larta alostatike.