Lifestyle

Kirurgët amerikanë transplantojnë me sukses veshkën e një derri te njeriu

Foto: THe Guardian
 

Veshka e përdorur për këtë eksperiment është marrë nga një kafshë e modifikuar gjenetikisht për eliminimin e një lloji të sheqerit, që e nxit refuzimin e organit nga sistemi imunitar i njeriut. Kirurgët arritën që ta lidhin atë me një palë enë të mëdha gjaku jashtë trupit të një marrësi të vdekur dhe e vëzhguan funksionimin e saj për dy ditë radhazi. Në fund doli se veshka e kreu funksionin që duhej ta kryente – i filtroi mbeturinat dhe prodhoi urinë - dhe nuk shkaktoi refuzim

Kirurgët kanë transplantuar me sukses veshkën e një derri te një njeri dhe e kanë shikuar teksa ajo ka filluar që të punojë, në një hap të vogël për kërkimet shumëdekadëshe që synonin përdorimin një ditë të organeve të kafshëve për transplantime që shpëtojnë jetë njerëzish.

Derrat kanë qenë prej kohësh në fokusin më të madh të studimeve për ta adresuar mungesën e organeve, por një lloj sheqeri në qelizat e tyre, i cili është i huaj për trupin e njeriut, e shkakton refuzimin e menjëhershëm të organeve, ka raportuar e përditshmja britanike Guardian.