Lifestyle

Kush e shpiku salcën e konservuar të domates?

Kush e shpiku salcën e konservuar të domates?
 

Salca e domates është thuajse në çdo në kuzhinë. Ajo përdoret më së shumti në pica, makarona dhe në perime, por a e dini për sa kohë përdoret për gatim? Më shumë se 200 vjet. Metoda e ruajtjes së domates u revolucionarizua nga shpikja e francezit Charles Nicolas Appert (1749-1841), i cili më 1795 realizoi konservat e para në qelq.

Shpikësi pa se ngrohja e një vazoje qelqi të mbyllur hermetikisht në ujë të valuar mund të zgjaste shumë ruajtjen e perimeve. Ai nuk mund ta dinte, sepse bakteriologjia nuk kishte lindur ende, por ngrohja çaktivizon enzimat përgjegjëse për degradimin kimik dhe vret mikroorganizmat që shkaktojnë prishjen e përbërësit.