Lifestyle

Ndryshimet klimatike kanë zhdukur gjysmën e koraleve australiane

Ndryshimet klimatike kanë zhdukur gjysmën e koraleve australiane

Rreth 50 për qind e sistemit më të madh botëror të koraleve në Australi është zhdukur që prej viteve ‘90, ka treguar të mërkurën një studimi i publikuar në gazetën shkencore “Proceedings of the Royal Society”.

“Tkurrja ka ndodhur si në ujërat e cekëta ashtu edhe në ato të thella, dhe faktikisht në të gjitha speciet – por veçanërisht tek koralet e degëzuara dhe ato të sheshta. Ato ishin ndër më të ndikuarat nga temperaturat rekord të larta që shkaktuan zbardhimin masiv më 2016 dhe 2017”, ka thënë profesor Terry Hughes, bashkautor i studimit. Humbja e koraleve të sheshta do ta reduktojë gjithashtu edhe sasinë e peshqve.