Lifestyle

Virusi që ndryshon

 

Sy të mëdhenj, mollëza të groposura, çehre të prishur – kjo është ajo çfarë e dallon një pikturë të Edward Munchit. “The Scream” është ikonë horrori.

Disa ekspertë besojnë se figura qendrore e tij kishte për qëllim të pasqyronte skajshmërisht sëmundjen. Versioni i parë i pikturës daton nga viti 1893, kur gripi rus porsa kishte nisur të përhapej në mbarë rruzullin. Pandemia kishte shpërthyer në Azinë Qendrore në majin e vitit 1893. U përhap në Kinë, Rusi dhe në Evropë nëpërmjet rrugëve tregtare.