Lifestyle

Një studim i ri zbulon shkaqet e kancerit

 

Nga kanceri nuk sëmuresh as rastësisht, as prej fatit të keq. Këtë synon të tregojë një studim italian, sipas të cilit shkaqet e sëmundjes së shekullit duhen kërkuar tek faktorët ambiental që sjellin alternime gjenetike të parashikueshme.

Hulumtimi është pjesë e kërkimeve më të gjerë shkencor, mbi rolin e atij që konsiderohet ‘fat i keq’ në nisjen e tumoreve. Kërkuesit e drejtuar nga Piergiuseppe Pelicci, profesor në universitetin e Milanos, zbuluan se një prej ndryshimeve gjenetike më të shpeshta dhe më të rëndësishme për zhvillimin e kancerit, ‘translokimi kromozomal’, nuk ndodh rastësisht tek genoma, por është i parashikueshëm dhe i provokuar nga ambienti jashtë qelizës.