Lëmsh

Shkencëtarët zgjidhin misterin e origjinës së Stonehenge

 

Shkencëtarët kanë zgjidhur misterin e Stonehenge, duke gjetur vendin ku kanë origjinën shumica e megalitikëve që përbëjnë këtë monument popullor në Wiltshire, Angli, falë një modeli thelbësor prej guri që është ruajtur në Shtetet e Bashkuara për dekada të tëra. Siç transmeton TCH, hulumtimet gjeokimike tregojnë se 50 nga 52 gjenomet e bllokut të verdhë, të njohur si sarsen, burojnë 25 kilometra larg vendndodhjes West Woods në afërsi të zonës Wiltshire Marlborough Downs, thanë studiuesit të mërkurën.

Sarsenët ishin ngritur në Stonehenge rreth vitit 2500 Para Erës së Re. Më i madhi prej tyre është i lartë 9.1 metra, dhe më i rëndi peshon 30 tonë.