Mumia e vajzës kthehet në Bolivi pas 129 vjetësh

Mumia e vajzës kthehet në Bolivi pas 129 vjetësh

21 August 2019 08:53

Mumia 500-vjeçare e vajzës nga fisi i inkëve u kthye në Bolivi 129 vjet pasi u dhurua në Muzeun e Universitetit Shtetëror të Michiganit, që është hera e parë që mbetjet njerëzore me rëndësi arkeologjike kthehen në vendin e tyre të origjinës.

E njohur si Nusta, që do të thotë "princeshë" në gjuhën amtare, mumia është e jashtëzakonshme për të qenë në gjendje të shkëlqyeshme, flokët e saj të zinj duke vepruar sikur të ishin endur kohët e fundit, dhe ende mban pendë të vogla në duar, raporton AP.

Ekspertët thonë se mumia ka origjinën në rajonin e Andeve pranë La Paz dhe se vajza jetonte gjatë viteve të fundit të civilizimit të inkëve.

Testet e radio-karbonit zbuluan se ajo kishte origjinën në gjysmën e dytë të shekullit 15, duke konfirmuar se fiset ishin varrosur në varre edhe para ardhjes së pushtuesve./ksp

Komentet

Shto koment

Të ngjashme