Kulturë

Shtrembërimi i historisë së Shasit

 

“Sipas një interpretimi, qytetarët e qytetit Shas, të pasur dhe fetarë, pranë shtëpive të veta kanë ndërtuar tempujt (kishat) për t’i kryer më lehtë ritet fetare, por aty, gjithashtu, i kanë varrosur edhe udhëheqësit e kishës dhe pjesëtarët e aristokracisë", shkruan Gjekë Gjokaj në Shtojcën për Kulturë të Kohës Ditore.

Legjenda tjetër interesante për “Qytetin e 365 kishave” lidhet me princin Vladimir, personalitetin e parë të shquar të historisë malaziase, dhe me bashkëshorten e tij Kosarën. “...Një natë në vit, në vendin e qytetit të dikurshëm, mbahet takimi i shpirtrave të të gjithë sundimtarëve të mbretërisë së Duklës…”