Mjeshtri që ua zgjat jetën monumenteve

Mjeshtri që ua zgjat jetën monumenteve

17 September 2017 09:51

Caner Tatar çdo ditë udhëton me autobus nga Prizreni në Prishtinë. Pas kryeqytetit, synim i radhës është ndonjëri prej lokaliteteve arkeologjike.

Zakonisht Ulpiana ose Novobërda. Qëllimi i tij është t’ua zgjatë jetën gurëve që ndërtojnë strukturat e vjetra të cilësdo kohë ndërtimi, shkruan sot “Koha Ditore”. Herë merr pamjen e një doktori që paraqitet me shiringa në dorë e herë të një muratori.

“Kur e prek gurin, jetoj me të”, thotë Tatar para një kabine të ndërtuar në “Ulpianë”, e cila shumë shpejt do të jetë atelieja e tij e punës. Gjetjet e luajtshme do të zënë vend aty për t’u pastruar e konservuar nga mjeshtri.

Studimi i së vjetrës si parakusht

Tatar (29), i cili jeton në Prizren, ka kryer studimet për konservim dhe restaurim të monumenteve arkitektonike në universitetin “Mimar Sinan” në Stamboll.

Një pjesë e madhe e lokalitetit arkeologjik të Ulpianës, që është shpallur park arkeologjik tetorin e vitit të kaluar, është konservuar dhe restauruar prej tij. Gjithçka fillon me studimin e materialit që përbën një strukturë... (më gjerësisht lexoni sot në “E Diela me Koha Ditore”)

Gazetën Koha Ditore mund ta lexoni edhe online. Këtu mund të gjeni sqarimin se si mund të abonoheni.

© KOHA. Të gjitha të drejtat janë të rezervuara.

Komentet

Shto koment

Të ngjashme