Kulturë

Kriza e refugjatëve në librat e autorëve për fëmijë

Disa prej imazheve më shokuese nga kriza në Siri kanë qenë fotografi të fëmijëve: trupi i fëmijës së mbytur i shtrirë në plazhet e Turqisë, pesëvjeçari nga Aleppo, pa shpehje të fytyrës e i shtangur, i mbuluar me gjak dhe hi, pasi që ishte nxjerrur nga rrënojat e një ndërtese të bombarduar, shkruan sot “Koha Ditore”.

Tani, një numër i autorëve të librave për fëmijë, të tërhequr nga këto imazhe dhe kronika të tjera të lajmeve, po i marrin ato si subjekt në librat fiktivë, për ta humanizuar dhe personalizuar për lexuesit e rinj konfliktin aktual. Një seri librash të porsadalë dhe të tjerë që do të dalin kanë për protagonistë refugjatët e rinj myslimanë, duke filluar prej librave me piktura për fëmijët e vegjël katërvjeçarë e deri te romanet për adoleshentë, të cilët depërtojnë në aspektet më të errëta të krizës së refugjatëve. Disa prej librave prekin edhe tema sfiduese, siç janë ngritja e ISIS-it apo ndarja e sekteve Sunni dhe Shia.