Kulturë

“Hyjnesha e Kuqe” për filmat e përplasjeve me identitet e teknologji

Fisnik Maxville me “Hyjneshën e Kuqe” për filmin “Toka brenda Meje”. Por në “PriFest” ky nuk ka qenë i vetmi çmim për të
 

Është një lloj feste jo vetëm duke shpërblyer filmat, por për ta shënuar edhe fundin e një kapitulli. E sivjet, çmimin kryesor “Hyjnesha e Kuqe”, që mban edhe emrin e producentes Vjosa Berisha, e kanë marrë “Toka brenda meje” nën regji të Fisnik Maxville nga Kosova dhe “Blaga’s Lessons” nën regji të Stephan Komandarev nga Bullgaria. I pari një rropatje në kërkim të identitetit, i dyti një rrëfim që kap pasojat e keqpërdorimit të teknologjisë. “PriFesti” pos filmave e ceremonive, edhe në edicionin e 15-të ka mbajtur synimin që e karakterizon – rrjetëzimi i kineastëve

Janë rrëfime që flasin për viktima. Te i pari personazhi kryesor është i lindur në një kontekst që e bën atë viktimë ende pa ardhur në këtë botë. Kurse te i dyti personazhi kryesor bie viktimë e teknologjisë.

Janë “Toka brenda meje” nën regji të Fisnik Maxville dhe “Blaga’s Lessons” nën regji të Stephan Komandarev nga Bullgaria filmat që kanë ndarë çmimin kryesor të Prishtina International Film Festival, “Vjosa Berisha” për filmin më të mirë në kategorinë e filmave ballkanikë. “Hyjnesha e Kuqe” në këtë rast është ndarë midis Kosovës dhe Bullgarisë.