Kulturë

Përplasjet në Akademi kulmojnë me nismën për shkarkimin e kryetarit

Për më shumë se katër dekada të Akademisë së Shkencave dhe të Arteve të Kosovës, kjo është hera e parë që iniciohen procedura për shkarkimin e kryetarit (Foto: Driton Paçarada \ KOHA)
Për më shumë se katër dekada të Akademisë së Shkencave dhe të Arteve të Kosovës, kjo është hera e parë që iniciohen procedura për shkarkimin e kryetarit (Foto: Driton Paçarada \ KOHA)

Përplasjet në Akademinë e Shkencave dhe të Arteve të Kosovës kanë hyrë në një tjetër “episod”. Një grup akademikësh e anëtarë me korrespodencë në këtë institucion zyrtarisht kanë nisur procesin për shkarkimin e kryetarit të ASHAK-ut, Mehmet Kraja. Janë dhjetë anëtarë, të cilët të martën kanë protokolluar kërkesën për mbledhjen e Kryesisë së institucionit, si hap i parë për shkarkimin nga pozita udhëheqëse të akademik Mehmet Krajës. Për më shumë se katër dekada të institucionit, kjo është hera e parë që iniciohen procedura për shkarkimin e kryetarit.

 

Janë dhjetë anëtarë, të cilët të martën kanë protokolluar kërkesën për mbledhjen e Kryesisë së Akademisë së Shkencave dhe të Arteve të Kosovës, si hap i parë për shkarkimin e akademik Mehmet Krajës nga pozita e kryetarit. Telashet me përplasje midis akademikëve kanë nisur më herët, por publikisht u shpërfaqen në dhjetor të vitit të kaluar

Përplasjet në Akademinë e Shkencave dhe të Arteve të Kosovës kanë hyrë në një tjetër “episod”. Një grup akademikësh e anëtarë me korrespodencë në këtë institucion zyrtarisht kanë nisur procesin për shkarkimin e kryetarit të ASHAK-ut, Mehmet Kraja. Janë dhjetë anëtarë, të cilët të martën kanë protokolluar kërkesën për mbledhjen e Kryesisë së institucionit, si hap i parë për shkarkimin nga pozita udhëheqëse të akademik Mehmet Krajës. Për më shumë se katër dekada të institucionit, kjo është hera e parë që iniciohen procedura për shkarkimin e kryetarit.

Telashet me përplasje midis akademikëve kanë nisur më herët, por publikisht u shpërfaqen në dhjetor të vitit të kaluar, kur Seksioni i Shkencave Shoqërore reagoi ndaj shkrimit të kryetarit Mehmet Kraja, “Synimet destabilizuese të Serbisë në Kosovë dhe në Ballkanin Perëndimor”, që ishte botuar në ueb-faqen e ASHAK-ut. Në ditën e 23-të të dhjetorit, Seksioni reagoi kundër Krajës me pretendimet se “me qasjen e tij joakademike dhe veçanërisht me publikimin e këtij dokumenti joshkencor, të hartuar nga vetë ai, si drejtues i një institucioni prestigjioz shkencor, artistik dhe kulturor, sjell përçarje me pasoja të rënda për vetë Akademinë”.