Kulturë

Një skenar suksesesh për aktoren e re

Rozafa Çelaj si Sofia në filmin me të njëjtin titull
Rozafa Çelaj si Sofia në filmin me të njëjtin titull
 

Viti 2022 ka shkruar një skenar suksesesh për të. Rozafa Çelaj i shënoi ato me role në tre filma, mori vëmendje ndërkombëtare me rolet që ka realizuar deri më tash. Kritika e krahasoi edhe me alamet aktoresh. U cilësua edhe si “Juliette Binoche premtuese” e Kosovës

S’ka dilema për rrugën që ka zgjedhur kaherë e viti 2022 ka qenë rikonfirmim i talentit të saj. Ëndrrën e ka ndjekur natyrshëm. Rozafa Çelaj ka nisur shpejt të jetë ndër emrat më të lakuar të aktrimit sa i përket gjeneratës së re. Madje ka marrë edhe vëmendjen e kritikës së huaj. Këtë vit është përfshirë në tri projekte të rëndësishme kinematografike. Nëpërmjet tyre ajo ka zbuluar edhe anë të re të vetes.

Është bërë pjesë e kastës së aktorëve që përfshinë aktorë nga Shqipëria e Maqedonia e Veriut. Në filmin “Sofia” të regjisorit Eduart Grishaj ka rolin kryesor. Luan një vajzë të re serbe me emrin Sofia, e cila vjen në Shqipëri për të gjurmuar historinë e stërgjyshit të saj që në vitin 1941 u mbrojt nga të huajt në Shqipëri e u vra nga të tijtë, sepse nga kulla shqiptare doli me bujari e plis në kokë. Gjatë qëndrimit në Tiranë Sofia dashurohet në Arbrin, një djalë shqiptar që luhet nga Antonio Kodrinaj, i cili e shoqëron atë gjatë udhëtimit të saj në Shqipëri. Për këtë film Çelaj (27) është dashur të mësonte edhe disa fjalë në serbisht. Ajo që e veçon gjatë ekranizimit të kësaj historie, është origjinaliteti në aktrim. Ky projekt për Çelajn ka qenë një rikthim i plotë në shesh xhirimi pas pengesave të mëdha që patën gjatë kohës së pandemisë së koronavirusit. Sipas Çelajt, ka qenë pikërisht ky film që e bëri më të njohur te publiku shqiptar pasi që ai u shfaq në disa vende brenda dhe jashtë Kosovës.