Kulturë

Thesaret botërore: Prej bukës franceze e bletëve deri te gjuetia e arinjve

Baguette - buka franceze - UNESCO
Për Francën, baguette himnizon mënyrën e jetesës franceze, një ritual i përditshëm
 

Çfarë i lidh bukët franceze baguette, bletët dhe gjuetinë e arinjve? Të gjitha i bashkohen listës së “thesareve njerëzore” të UNESCO-s

Në pamje të parë duket se nuk kanë ndonjë lidhje baguettet franceze, vallet rituale furyu-odori të Japonisë, një pjatë e ftohtë noodle e Koresë së Veriut me emrin “naengmyeon”, festat e ariut të Pirinejeve dhe artet tradicionale marciale të Kamboxhias, “Kun L’bokator”.

Por të gjitha këto sapo janë njohur si pjesë e trashëgimisë kulturore jomateriale të njerëzimit. Vendimi është marrë nga një komitet prej 24 anëtarësh të UNESCO-s, i cili u takua këtë javë në Rabat për të shqyrtuar nëse 56 thesaret e propozuara njerëzore meritojnë t’u bashkëngjiten edhe 600 thesareve të tjera, tashmë pjesë e listës.