Kulturë

“Nobeli” kontrovers për letërsi

Duke marrë parasysh që ky institucion, i vjetër më shumë se një shekull, është dukur sikur ka tentuar të bëhet më gjithëpërfshirës dhe të ecë me kohën, a duhet t'i japim ende të njëjtin nivel respekti me të cilin e kemi shpërblyer për dekada?

Ka ceremoni çmimesh, ku aktorët godasin njëri-tjetrin në skenë dhe ka të tilla ku drejtuesit bëjnë ngatërrime të turpshme të fituesit... Dhe pastaj janë çmimet “Nobel”, ceremoni shumë serioze dhe mjaft pompoze të cilat janë aq larg nga drama, sa mund të jetë edhe një laborator kimie.

 

Njëri nga çmimet “Nobel” ka shkaktuar diskutime të pafundme: Çmimi “Nobel” për letërsi, i cili do të shpallet sot (e enjte), që numëron numrin më të madh të polemikave në krahasim me kategoritë e tjera. Disa emra fituesish janë jo pak kontrovers, por pretendentët e sivjetmë nuk duken të jenë të tillë

Ka ceremoni çmimesh, ku aktorët godasin njëri-tjetrin në skenë dhe ka të tilla ku drejtuesit bëjnë ngatërrime të turpshme të fituesit... Dhe pastaj janë çmimet “Nobel”, ceremoni shumë serioze dhe mjaft pompoze të cilat janë aq larg nga drama, sa mund të jetë edhe një laborator kimie.

E megjithatë, një nga çmimet “Nobel” ka shkaktuar diskutime të pafundme: Çmimi “Nobel” për letërsi, i cili do të shpallet sot (e enjte) .