Kulturë

“Virgjëresha shqiptare” zbërthen traditën e sakrifikimit të grave

“PriFest” ka përmbyllur të shtunën shfaqjet e filmave për edicionin e 14-të me “The Albanian Virgin” (Virgjëresha shqiptare), që ka qenë premierë e tij në Kosovë. Premierën botërore e pati në edicionin e 37-të të Festivalit Ndërkombëtar të Filmit në Varshavë më 8 tetor të vitit të kaluar dhe që atëherë sukseset nuk iu ndalën

Nga rrugëtimi ndërkombëtar, së fundmi “Virgjëresha shqiptare” është kthyer aty ku më së miri kuptohet në thelb esenca e filmit. Filmi kthen dekada pas jetën në Malësinë e Shqipërisë për traditën që vijon edhe sot në atë anë. Jeta në patriarkat, ku gratë nuk kanë të drejtë të marrin vendime as për rrjedhën e jetës së tyre, ndryshon kur ato kthehen në burrnesha. Ky epitet në fakt e dëshmon se ato mund të kenë po ato aftësi, edhe më shumë, por që janë të kufizuara në margjinat e të qenit grua.

 

Nga rrugëtimi ndërkombëtar, së fundmi “Virgjëresha shqiptare” është kthyer aty ku më së miri kuptohet në thelb esenca e filmit. Filmi kthen dekada pas jetën në Malësinë e Shqipërisë për traditën që vijon edhe sot në atë anë. Jeta në patriarkat, ku gratë nuk kanë të drejtë të marrin vendime as për rrjedhën e jetës së tyre, ndryshon kur ato kthehen në burrnesha. Ky epitet në fakt e dëshmon se ato mund të kenë po ato aftësi, edhe më shumë, por që janë të kufizuara në margjinat e të qenit grua.

“PriFest” ka përmbyllur të shtunën shfaqjet e filmave për edicionin e 14-të me “The Albanian Virgin” (Virgjëresha shqiptare) që ka qenë premierë e tij në Kosovë. Premierën botërore e pati në edicionin e 37-të të Festivalit Ndërkombëtar të Filmit në Varshavë më 8 tetor të vitit të kaluar dhe që atëherë sukseset nuk iu ndalën. Shfaqjet e filmit numërojnë shumë shtete. Hyrja para kinemasë “Armata” ka qenë e stërmbushur, ashtu edhe salla e saj ku shumë nga publiku kanë mbetur në këmbë.