Kulturë

Filharmonia me “Monade” zbërthen Prizrenin nëpërmjet tingujve

Koncerti i Filharmonisë së Kosovës në “Lumardh”
 

Suita simfonike për piano, orkestër, kor, solistë dhe multimedia ka qenë gërshetim i gjuhëve e kulturave. Gjuha si mjet kryesor për komunikim ka përçuar tek publiku diversitetin e të folmes në qytetin historik të Prizrenit. Pjesë të interpretimeve kanë qenë portretizimi i zhurmave të zakonshme në rrugët e qytetit e në veçanti për interpretimet nëpër rrugë me tupan, violinë e klarinetë. “Monade” ka qenë premierë botërore e cila ka shënuar zyrtarisht hapjen e sezonit koncertal të institucionit më të lartë të muzikës klasike në vend

Tingujt e shumë instrumenteve që po akordoheshin para koncertit jepnin përshtypjen e një ngjarjeje madhështore. Salla ishte përgatitur për koncertin që ka hapur zyrtarisht sezonin e ri të Filharmonisë së Kosovës. Kompozitori Robert Bisha kishte zënë vend në piano. Instruksione vazhdimisht i jepte secilit anëtar të formacionit e stafit teknik të kinemasë.

Emocionet e secilit e tensioni mund të vëreheshin që në provat para koncertit që ishte edhe e kremte e 70-vjetorit të “Kino Lumbardhit”. Ishin frymorët që po testonin për të fundit herë për interpretimin e suitës “Monade” të kompozitorit e poli-instrumentistit Robert Bisha. Përveç publikut që po mblidhej, në skenë po bashkohej edhe pjesa tjetër e Orkestrës, e kur ajo u kompletua, formacionit iu bashkuan edhe kompozitori Robert Bisha dhe dirigjenti Gridi Kraja.