Kulturë

“Fshehja e krimit…” shkencërisht për gjenocidin e Serbisë në Kosovë

“Fshehja e krimit: politika serbe e mashtrimeve të mëdha në Kosovë” e Anton Vukpalajt dhe “Në botën e përbashkët: tradita, tranzicioni, anomia” e Anton K. Berishajt, kanë qenë dy veprat e përuruara të enjten në Akademinë e Shkencave dhe të Arteve të Kosovës

Si tablo e qartë e politikës serbe të fshehjes sistematike të masakrave, të paraqitjes së civilëve të masakruar si luftëtarë dhe të krimeve gjenocidale të viteve ‘98-’99, është cilësuar vepra “Fshehja e krimit: politika serbe e mashtrimeve të mëdha në Kosovë” e Anton Vukpalajt, e cila është përuruar të enjten në Akademinë e Shkencave dhe të Arteve të Kosovës. Por, se si kanë jetuar edhe shqiptarët nëpër histori, është tema që prek Anton K. Berishaj në librin e tij “Në botën e përbashkët: tradita, tranzicioni, anomia”. Në fakt, akademik Berishaj trajton një çështje shumë të rëndësishme dhe të pranishme në shoqërinë bashkëkohore – përbashkësinë

 

Si tablo e qartë e politikës serbe të fshehjes sistematike të masakrave, të paraqitjes së civilëve të masakruar si luftëtarë dhe të krimeve gjenocidale të viteve ‘98-’99, është cilësuar vepra “Fshehja e krimit: politika serbe e mashtrimeve të mëdha në Kosovë” e Anton Vukpalajt, e cila është përuruar të enjten në Akademinë e Shkencave dhe të Arteve të Kosovës. Por, se si kanë jetuar edhe shqiptarët nëpër histori, është tema që prek Anton K. Berishaj në librin e tij “Në botën e përbashkët: tradita, tranzicioni, anomia”. Në fakt, akademik Berishaj trajton një çështje shumë të rëndësishme dhe të pranishme në shoqërinë bashkëkohore – përbashkësinë

Janë të shumta dëshmitë mbi krimet serbe në Kosovë, jo vetëm në luftën e fundit, prej së cilës ende janë mbi një mijë e 600 të zhdukur. Por vepra “Fshehja e krimit: politika serbe e mashtrimeve të mëdha në Kosovë” e Anton Vukpalajt nuk merret vetëm me statistika. Zbërthen luftën e vazhdueshme të shtetit serb edhe me kufomat e shqiptarëve të vrarë në Kosovë, si dhe tendencat për ta fshehur gjenocidin e tyre.

Ky ka qenë vetëm njëri prej titujve që ka përuruar të enjten Akademia e Shkencave dhe e Arteve e Kosovës. Me veprën studimore “Në botën e përbashkët: tradita, tranzicioni, anomia”, akademik Anton K. Berishaj zbërthen konceptin e jetës së përbashkët, tek ndalet te ky fenomen në shoqërinë shqiptare.