Kulturë

Alban Ukaj në Cannes: Artisti ka përgjegjësi të flasë për çështje sociale

Alban Ukaj (i treti nga e majta) me ekipin e “Tori and Lokita”, të martën, në tapetin e kuq, të edicionit të 75-të, të Festivalit të Filmit në Cannes (Fotot: AP)

Alban Ukaj shpesh del përtej rolit të aktorit. Si profesionist që tashmë është emër i njohur globalisht në film e teatër, edhe në Festivalin e Cannes ka ngritur zërin se artistët duhet të jenë njerëz aktivë në shoqëri. Këtë e ka bërë duke parakaluar në tapetin e kuq, të martën, pak para premierës së filmit “Tori and Lokita”, i vëllezërve Dardenne, që e ka kthyer Ukajn në Cannes pas 13 vjetësh.

 

Në qendër të vëmendjes ka qenë të martën filmi “Tori and Lokita” i Jean-Pierre dhe Luc Dardenne ashtu sikurse edhe aktori nga Kosova, Alban Ukaj. Është rikthyer në Festivalin e Filmit në Cannes, teksa ka parakaluar në tapetin e yjeve dhe ka theksuar rolin e artistëve. “Mendoj se përgjegjësia jonë si artistë është të kemi mundësinë që të flasim për çështjet sociale dhe të flasim për çështjet politike që po ndodhin viteve të fundit në gjithë globin”, ka thënë Ukaj, që luan në filmin i cili qysh në premierë ka marrë vëmendjen

Alban Ukaj shpesh del përtej rolit të aktorit. Si profesionist që tashmë është emër i njohur globalisht në film e teatër, edhe në Festivalin e Cannes ka ngritur zërin se artistët duhet të jenë njerëz aktivë në shoqëri. Këtë e ka bërë duke parakaluar në tapetin e kuq, të martën, pak para premierës së filmit “Tori and Lokita”, i vëllezërve Dardenne, që e ka kthyer Ukajn në Cannes pas 13 vjetësh.

Rrëfimi i dy të rinjve afrikanë si film i vëllezërve Jean-Pierre dhe Luc Dardenne pasditen e së martës ka ndezur projektorin e sallës “Lumiere” në Cannes, ku është dhënë premierë botërore. Bazuar në sukseset e kaluara të vëllezërve belgë në atë që njihet si festivali i festivaleve, “Tori and Lokita” si film në garë për “Palmën e Artë” është konkurrent i fortë në edicionin e 75-të si një prej ngjarjeve kryesore të filmit në botë. Fill pas premierës tashmë ka marrë vëmendjen botërore.