Kulturë

“Komploti i Tiranës” rikthen mashtrimin artistik, provokon sistemin

Me “Komplotin e Tiranës” Ardian Isufi shtron pyetje tek e përfshin edhe publikun në artin e tij. Fotot: GKK

Disa objekte të vogla që duken si të ndërtuara prej çimentoje vijnë me forma të ndryshme – prej katrorit, gjysmërrethit, herë më të rrumbullakuara, ovale a në formë hinke. Këto objekte pengojnë ecjen tek mbajnë distancën me shikuesin. Por befasia ndodh kur ato nisin e lëvizin duke pamundësuar edhe më lëvizjen e publikut.

 

Zanafillën e ka te një skandal midis artistit dhe publikut. Ardian Isufi, mbi dy dekada pas kësaj ngjarjeje reale, provokon sërish, por me një ekspozitë të vërtetë e shumështresore, e cila shtron shumësi pyetjesh. “Komploti i Tiranës” – ekspozita e tij e parë në Kosovë – është alarm. “Dhe gjithë ky mashtrim i madh risillet për t’i dhënë publikut mundësi për ta analizuar, sepse në vitin 2001 për publikun ishte e pamundur që të jepte ndonjë mesazh, reagim apo një reflektim”, ka thënë Isufi

Disa objekte të vogla që duken si të ndërtuara prej çimentoje vijnë me forma të ndryshme – prej katrorit, gjysmërrethit, herë më të rrumbullakuara, ovale a në formë hinke. Këto objekte pengojnë ecjen tek mbajnë distancën me shikuesin. Por befasia ndodh kur ato nisin e lëvizin duke pamundësuar edhe më lëvizjen e publikut.

Image
“Concrete Bonbons” janë titulluar këto objekte lëvizëse në “Komplotin e Tiranës”