Kulturë

Gjermania planifikon një qendër dokumentimi për okupimin nazist të Evropës

Hebrenjtë në kohën e Nazistëve
Foto e vitit 1943 ku shpërfaqen gra dhe fëmijë hebrenj të dëbuar nga getoja e Varshavës
 

Në vitin 2020, Bundestagu gjerman avokoi për krijimin e një qendre dokumentimi për viktimat e luftës gjermane të shfarosjes dhe pushtimet naziste. Dy vjet më vonë, Qeveria Federale miratoi një propozim të ministres së Kulturës, Claudia Roth, për realizimin e qendrës së dokumentimit “Pushtimi gjerman i Evropës në Luftën e Dytë Botërore”, që u projektua nga Muzeu Historik Gjerman.

Ideja është të ilustrohet dimensioni i mbretërimit të terrorit të nazistëve në të gjithë Evropën. Me vendimin për të krijuar një vend tjetër përkujtimi dhe dokumentimi në Berlin, Qeveria gjermane po avancon projektet kryesore të politikave të përkujtimit të vendosura në periudhën e mëparshme legjislative.