Kulturë

Gjakova në rikthim të magjisë së kinemasë që i mungoi tri dekada

Funksionoi si kinema deri në fund të viteve ’80 të shekullit të kaluar dhe prej atëherë projektori s’u ndez më. Por tash, po në sallën e Pallatit të Kulturës “Asim Vokshi”, Gjakovës i është rikthyer kinemaja moderne

Salla poshtë pallatit të kulturës “Asim Vokshi” në Gjakovë, që dikur ishte kinema, për disa vjet qe jashtë funksionit dhe në gjendje jo të mirë. Projektori, që ishte ndezur për herë të parë në vitin 1979, u fik pas një dekade. Gjatë kohës së regjimit serb kinemaja ndërpreu aktivitetin. Në sallën që mblidhte adhurues të filmit, për tri dekada më pas nuk kishte gjurmë të kinemasë. Por, punimet në muajt e fundit ia kanë kthyer funksionin e dikurshëm.

 

Projektori i kinemasë në Gjakovë, që ishte ndezur për herë të parë në vitin 1979, u fik pas një dekade. Gjatë kohës së regjimit serb e ndërpreu aktivitetin. Në sallën që mblidhte adhurues të filmit, për tri dekada më pas nuk kishte gjurmë të kinemasë. Por, punimet në muajt e fundit ia kanë kthyer funksionin e dikurshëm. Tash, me iniciativë private, këtij qyteti i është rikthyer magjia e kinemasë dhe mban emrin e aktores së njohur Hyrije Hana

Salla poshtë pallatit të kulturës “Asim Vokshi” në Gjakovë, që dikur ishte kinema, për disa vjet qe jashtë funksionit dhe në gjendje jo të mirë. Projektori, që ishte ndezur për herë të parë në vitin 1979, u fik pas një dekade. Gjatë kohës së regjimit serb kinemaja ndërpreu aktivitetin. Në sallën që mblidhte adhurues të filmit, për tri dekada më pas nuk kishte gjurmë të kinemasë. Por, punimet në muajt e fundit ia kanë kthyer funksionin e dikurshëm.

Me investim privat, salla është veshur përsëri me ngjyrat e kinemasë. Ka marrë emrin e ikonës së aktrimit dhe aktivistes së dalluar, Hyrije Hana. Emërtimi është bërë me qëllim të përjetësimit të emrit të aktores, që për një periudhë iu mohua skena për shkak të aktivizmit të saj. Si pjesëtare e organizatës Lëvizja për Liri dhe Bashkim Kombëtar, ajo vuajti burgun disa herë gjatë jetës së saj. Por Hana, që ishte ndër aktoret pioniere në Kosovë, nuk u thye. Portreti i saj sot është në ballë të hyrjes së kinemasë në qendër të Gjakovës. Në korridorin që të çon te ulëset e kinemasë janë varur edhe portretet e 16 aktorëve të tjerë nga Gjakova dhe atyre që kontribuuan në jetën kulturore të këtij vendi. Objekti i shndërruar në kinema, tash menaxhohet nga kompleksi “KINO”.