Kulturë

“FemArt” përgatitet për dekonstruktimin e seksizmit

“F*** seksizmit”, është tema e sivjetme e festivalit “FemArt”. Ekipi prapa atij që cilësohet si i pari dhe i vetmi festival feminist në Kosovë artin dhe kreativitetin është duke e përdorur për t’u luftuar pabarazitë mes njerëzve. Artistë dhe aktivistë nga komuniteti vendas, por edhe ndërkombëtar do të mblidhen për gjashtë ditë për të provokuar, frymëzuar dhe sfiduar në çdo mënyrë të mundshme realitetin aktual seksist. Festivali Ndërkombëtar për Artiste dhe Aktiviste nga shfaqjet, poezitë, vallëzimet, diskutimet, konferenca deri te ndejat e punëtoritë për të mësuar vetëmbrojtjen, do të trajtojë të drejtat e grave, si dhe të drejtat e njeriut.

 

I gjithë programi i sivjetmë i festivalit të parë dhe të vetëm feminist në Kosovë shtjellohet rreth temës që ka preokupuar ekipin: seksizmit. Besojnë në fuqinë e artit për të ndaluar këtë dukuri. Me kreativitet rebelues synojnë vetëdijesimin e njerëzve dhe reagimin e tyre përballë këtij fenomeni

“F*** seksizmit”, është tema e sivjetme e festivalit “FemArt”. Ekipi prapa atij që cilësohet si i pari dhe i vetmi festival feminist në Kosovë artin dhe kreativitetin është duke e përdorur për t’u luftuar pabarazitë mes njerëzve. Artistë dhe aktivistë nga komuniteti vendas, por edhe ndërkombëtar do të mblidhen për gjashtë ditë për të provokuar, frymëzuar dhe sfiduar në çdo mënyrë të mundshme realitetin aktual seksist. Festivali Ndërkombëtar për Artiste dhe Aktiviste nga shfaqjet, poezitë, vallëzimet, diskutimet, konferenca deri te ndejat e punëtoritë për të mësuar vetëmbrojtjen, do të trajtojë të drejtat e grave, si dhe të drejtat e njeriut.

Venera Ismaili, pjesë e stafit të Festivalit, është në mesin e ekipit për edicionin e sivjetmë që ka nisur punën në mënyrë që gjithçka të jetë gati për të premten. E kanë parasysh edhe gjendjen me pandeminë, e cila si vitin e kaluar edhe sivjet ua ka ndërruar datat disa herë. Këtë vit “FemArtin” do ta mbajnë në formatin hibrid. Ismaili ka thënë se me ndihmën e të gjitha aktivisteve dhe artisteve feministe, “FemArt” do të demonstrojë fuqinë e veprimit kolektiv, të mendimit kritik dhe rebelimit krijues.