Kulturë

Rrënojat e Sanxingduit midis zbulimeve dhe mistereve

Një arkeolog mban një maskë të sapozbuluar ari nga vendi Sanxingdui. Foto: Handout.
 

(scmp.com) – Mbi tri dekada më parë, Lei Yu, asokohe një i sapodiplomuar në studimet arkeologjike, iu bashkua një misioni për të gërmuar dy gropa që ishin përplot me thesare të kohës së bronzit. Ato ishin zbuluar krejt rastësisht nga një grup i punëtorëve të një fabrike furrash më 1986.

E vetmja vegël e tij ishte një lopatë e vogël, dhe ekipit iu desh të ndante një kamerë për të dokumentuar udhëtimin. Për transport ata vareshin prej biçikletave.