Kulturë

“Në mes” – dokumentari më i mirë i shkurtër dedikuar filmit e arkitekturës

Pas premierës në Berlinale të vitit 2019, filmi “Në mes” u shfaq në më shumë se 80 festivale të filmit. Në Berlin filmi dokumentar ishte dhënë shtatë herë në salla me rreth 700 ulëse

Festivali ndërkombëtar i arkitekturës dhe filmit në Barcelonë “BARQ”, që në edicionin e tij të parë ka marrë vëmendjen e shumë filmbërësve. Është i pari i llojit të vet në Spanjë. Arkitektura dhe filmi janë kryefjala e tij e regjisori nga Kosova del të ketë gërshetuar më së miri këto dy elementet në dokumentarin “Ne mes”. Projekti filmik nën regji të Samir Karahodës është zgjedhur më i miri të dielën, kur janë bërë të ditur fituesit e sivjetmë. Ka triumfuar në kategorinë për dokumentarë të shkurtër.

 

Festivali ndërkombëtar i arkitekturës dhe filmit në Barcelonë “BARQ”, në edicionin e tij të parë në mesin e filmave fitues ka zgjedhur edhe një projekt kinematografik nga Kosova. “Në mes”, nën regji të Samir Karahodës, është zgjedhur filmi më i mirë

Festivali ndërkombëtar i arkitekturës dhe filmit në Barcelonë “BARQ”, që në edicionin e tij të parë ka marrë vëmendjen e shumë filmbërësve. Është i pari i llojit të vet në Spanjë. Arkitektura dhe filmi janë kryefjala e tij e regjisori nga Kosova del të ketë gërshetuar më së miri këto dy elementet në dokumentarin “Ne mes”. Projekti filmik nën regji të Samir Karahodës është zgjedhur më i miri të dielën, kur janë bërë të ditur fituesit e sivjetmë. Ka triumfuar në kategorinë për dokumentarë të shkurtër.

Në 15 minuta “Në mes” trajton dy tema paralelisht: fenomenin e ndërtimit të shtëpive të njëjta nga vëllezërit dhe migrimin, gjë që veçmas theksohet nëpër këto familje. Nëpërmjet personazheve portretizon marrëdhënien dhe solidaritetin në mes vëllezërve, sakrificën dhe vendosmërinë e prindërve për të mbajtur harmoninë brenda familjes, kuptimin e rëndësisë së shtëpisë dhe shpresës në mes të kthimit apo jo në vendlindje. Ndër të tjera, rrëfen se si familjet kosovare kanë migruar, por ato i bashkojnë vendi i tyre dhe shpresa që një ditë do të kthehen.