Kulturë

Anija e “plaçkitur” do të ekspozohet në Berlin

A është anija Luf një tjetër artefakt i vjedhur kolonial?
 

Në librin e ri, historiani gjerman, Götz Aly, tregon se si një anije u mor nga Paqësori Jugor dhe përfundoi në një muze gjerman. A do të nxisë një debat të ri mbi rikthimin e saj?

Njoftimet gjatë muajit të kaluar se Gjermania do t’ia rikthejë Nigerisë bronzet e Beninit – skulptura të shekullit të 13-të, të vjedhura nga Afrika e prej kohësh të shpërfaqura në muze kombëtarë – kanë përftuar një entuziazëm gjithandej.

Ishte një fitore e tejzgjatur në përpjekjen për rikthimin e veprave të artit dhe artefakteve që gjenden në koleksione muzesh që shpesh janë përftuar në mënyrë të pandershme nga fuqitë koloniale evropiane.