Kulturë

Kosova në Bienalen e Venecias mbi urbanizimin midis njeriut e natyrës

Detaj nga “Containporary”, Maksut Vezgishi (Foto: archdaily.com)
 

“Mungesa e planifikimit të qëndrueshëm e vë Tokën në rrezik. Çështja më e mprehtë është kriza e ngrohjes globale. Neve na mungojnë vetëdijesimi dhe veprimet e bashkërenduara për t’i shmangur efektet e fatkeqësisë klimatike. Sot, asnjë veprim njerëzor nuk mund të shihet më si ‘individual’. Ëndrrat dhe vizioni i përjetësisë ekzistojnë në përvojat transicionale. Toka e natyra janë të shndërrueshme”, është shpjegimi i ekipit kuratorial, për veprën “Containporary” të Maksut Vezgishit, që përfaqëson Kosovën në edicionin e 17-të të Bienales Ndërkombëtare të Arkitekturës në Venecie

E titulluar “Containporary”, Pavijoni i Kosovës në ekspozitën e 17-të Ndërkombëtare të Arkitekturës – La Biennale di Venezia, i mëshon rolit të urbanizimit të përbotshëm dhe procesit të planifikimit dhe krijimit të mjediseve të qëndrueshme. Nën kurimin e Maksut Vezgishit, Pavijoni do të shpërfaqet në Arsenale prej 22 majit deri më 21 nëntor.

Arkitekti, artisti pamor dhe autori Maksut Vezgishi do t’i bashkojë forcat tok me Vildane Maliqin, Argjire Krasniqin, Feray Dervisin, Recep Kerkezin dhe Gëzim Radoniqin për të krijuar Pavijonin. Ekspozita është organizuar nga Ministria e Kulturës, Rinisë dhe Sporteve e Republikës së Kosovës, dhe do të vërë në pah urbanizimin e qëndrueshëm të vendit dhe të botës.