Kulturë

Artistja e botës përrallore me kukulla

Artistja e botës përrallore me kukulla
Lorna Çekixhi (23) në studion e produksionit “Papadhimitri” në Tiranë, me Gregun, kukullën e parë që realizoi

Nisi si një lloj pasioni duke modeluar personazhe prej filmave vizatimorë, por për Lorna Çekixhiun, e shkolluar për skenografi në Akademinë e Arteve në Tiranë, nuk mbeti i tillë. Me kukulla krijoi personazhet e saj unike, të cilave u jep jetë nëpërmjet animacionit. Shembull i një projekti të tillë është videoklipi për këngën “Frymë” të Vlashent Satës. “Kukullat me duken sikur frymojnë ndonjëherë, andaj mendoj se është shumë e fortë kjo ndjeshmëria që kam për kukullat”, thotë Çekixhi në një bisedë për KOHËN. “Mendoj për botën e tyre”

 

Nisi si një lloj pasioni duke modeluar personazhe prej filmave vizatimorë, por për Lorna Çekixhiun, e shkolluar për skenografi në Akademinë e Arteve në Tiranë, nuk mbeti i tillë. Me kukulla krijoi personazhet e saj unike, të cilave u jep jetë nëpërmjet animacionit. Shembull i një projekti të tillë është videoklipi për këngën “Frymë” të Vlashent Satës. “Kukullat me duken sikur frymojnë ndonjëherë, andaj mendoj se është shumë e fortë kjo ndjeshmëria që kam për kukullat”, thotë Çekixhi në një bisedë për KOHËN. “Mendoj për botën e tyre”

Janë fiks 138 vjet që nuk venitet përralla për marangozin Geppetto i cili prej druri skaliti kukullën dhe e pagëzoi me emrin Pinokio. Rrëfimi i shkruar nga italiani Carlo Collodi, i publikuar në vitin 1883 nën titullin “Aventurat e Pinokios”, është gjëja e parë që ndërmendet në takimin me botën artistike të Lorna Çekixhiut. Kukullat e saj shënjohen me surealizëm. Kanë elemente të kombinuara në një mënyrë të habitshme, që ngjajnë me personazhe të dala nga një ëndërr a përrallë. Shpërfaqin një intensitet të lartë të fantazisë. Nuk ka si të jetë tjetër kur gjithçka kishte nisur nga dashuria për personazhe të animuara që Çekixhiu i skiconte si fëmijë.

Fuqia te portreti