Kulturë

Robotët si shkrimtarë rrëfimesh

Robotët si shkrimtarë rrëfimesh
Skenë nga një shfaqje e shkruar nga një robot që u performua në Pragë, muajin e kaluar

Në fillim të vitit 2020, romancieri dhe dramaturgu gjermano-austriak Daniel Kehlmann shkroi vargjet e parë të rrëfimit të shkurtër: “Po kërkoja një apartament. Nuk po shkonte mirë”.

 

Gjërat të çuditshme dalin në pah kur inteligjenca artificiale përpiqet të shkruajë një rrëfim. Shkrimtari Daniel Kehlmann rrëfen eksperimentin e tij për të shkruar bashkë me një algoritëm dhe përshkruar mundësitë dhe kurthet.

Në fillim të vitit 2020, romancieri dhe dramaturgu gjermano-austriak Daniel Kehlmann shkroi vargjet e parë të rrëfimit të shkurtër: “Po kërkoja një apartament. Nuk po shkonte mirë”.

Nga thellësia e llogaritjes kompjuterike, bashkautori i tij – një algoritëm shkrues i quajtur “CTRL” – vazhdoi tregimin: “Hej njeri, ke vithe të mira dhe nuk ke frikë nga asgjë”. Ky, me sa duket, ishte vizioni i “CTRL-së” për rrëfimin.